T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İSTATİSTİK BÜLTENİ

Gıda İşletmeleri Yurtiçi Denetimleri, Aralık ve Yıllık 2024

Yayımlanma Tarihi/Saat:
30 Ocak 2025 / 10:00
Sonraki Bülten Tarihi:
27 Şubat 2025
Sayı: 006

2024 yılında gıda işletmelerine toplam 1 milyon 329 bin 758 adet yurt içi resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Kontroller neticesinde 26 bin 263 idari yaptırım uygulanmış olup bu yaptırımlar kapsamında 1 milyar 309 milyon 748 bin 855 TL idari para cezası uygulanmıştır. 610 gıda işletmecisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Gıda İşletmeleri yurtiçi denetimleri, 2024

Faaliyet Alanı
 
Denetim Sayısı
(Adet)
Denetim Sayısı
(Toplam İçerisindeki Payı -%)
İdari Yaptırım
(Adet)
Suç Duyurusu
(Adet)
İdari Para
Cezası
(TL)
Gıda Üretim Yeri 214.406 16,1 8.909 438 749.624.340
Gıda Satış Yeri 533.457 40,1 10.230 118 385.585.072
Toplu Tüketim Yeri 581.895 43,8 7.124 54 174.539.443
TOPLAM 1.329.758 100,0 26.263 610 1.309.748.855

2024 yılının Aralık ayında gıda işletmelerine toplam 129.734 adet yurt içi resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Kontroller neticesinde 3.562 idari yaptırım uygulanmıştır. 39 gıda işletmecisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Gıda İşletmeleri yurtiçi denetimleri, Aralık, 2024

Faaliyet Alanı
 
Denetim Sayısı
(Adet)
Denetim Sayısı
(Toplam İçerisindeki Payı -%)
İdari Yaptırım
(Adet)
Suç Duyurusu
(Adet)
İdari Para
Cezası
(TL)
Gıda Üretim Yeri 19.023 14,7 1.326 27 109.222.362
Gıda Satış Yeri 60.898 46,9 1.490 10 41.359.604
Toplu Tüketim Yeri 49.813 38,4 746 2 20.225.468
TOPLAM 129.734 100,0 3.562 39 170.807.434

2024 yılında gıda işletmelerine yapılan denetim sayısı 2023 yılına göre %2,13 artmıştır.

Gıda İşletmeleri yurtiçi denetimleri, 2023-2024

Yıl
 
Denetim Sayısı
(Adet)
İdari Yaptırım
(Adet)
Suç Duyurusu
(Adet)
İdari Para
Cezası
(TL)
2023 1.302.038 18.948 255 577.368.918
2024 1.329.758 26.263 610 1.309.748.855
Değişim (%) 2,1 38,6 139,2 126,8
İletişim:

0312 287 77 79

istatistikbulten@tarimorman.gov.tr

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

Metaveri

Verinin Tanımı: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yayımlanan mevzuat hükümleri doğrultusunda il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli gıda kontrol görevlilerince gıda işletmelerine yapılan yurtiçi resmi kontrolleri kapsar.

Gıda işletmelerine yapılan resmi kontroller 3 ana başlık altında toplanmıştır.
Bunlar:
1. Gıda Üretim Yeri
2. Gıda Satış Yeri
3. Toplu Tüketim Yeri
Gıda üretim yerleri; gıda maddelerinin ham maddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hale getirme, ambalajlama işlerinden bir veya birkaçının yapıldığı ve gıda maddeleri satış yerlerine gönderilmek üzere depolandığı tesisler ile bu tesislerin tamamlayıcısı sayılacak yerlerin tamamı şeklinde tanımlanmıştır.
Et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, arıcılık ürünleri üretimi, ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi, bitkisel yağ üretimi, makarna ve irmik üretimi, hububat ve bakliyat üretimi, takviye edici gıdaların üretimi, un üretimi, unlu mamuller üretimi, baharat üretimi, çikolata ve kakao ürünleri üretimi, alkollü içki üretimi, çay ve kahve ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme ürünleri üretimi, pastacılık ürünleri üretimi, kuruyemiş ve çerezler üretimi, şekerli mamuller üretimi, gıda ambalajlama yerleri, gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimi gibi işletmeler yer almaktadır.
Gıda satış yerleri; her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya perakende dağıtım ve satışının yapıldığı ve bunların satış için depolandığı yer şeklinde tanımlanmıştır.
Toptancılar, marketler, süpermarketler, hipermarketler, şarküteriler, manavlar (meyve ve sebze), ekmek ve unlu mamul satış noktaları (fırınlar, pastaneler), balıkçılar (deniz ürünleri), aktarlar, büfe, gıda depoları, kasap, kuruyemişçiler, pazar yerleri, unlu ürünler satış yerleri, takviye edici gıda satış yerleri gibi işletmeler yer almaktadır.
Toplu tüketim yerleri; gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde işlendiği, üretildiği ve aynı mekânda tüketime sunulduğu yerler şeklinde tanımlanmıştır.
Restoranlar, kafeler ve pastaneler, otel, okul, üniversite ve hastane kantin ve yemekhaneleri, kahvehane, çay ocağı, fast-food yerleri, yerinde tüketim sunan balık satış yerleri ve dönerciler gibi işletmeler yer almaktadır.

Kapsam: Türkiye

Düzeyi: Gıda İşletmesi

İçeriği: Yurtiçi Gıda Resmi Kontrolleri.

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) gıda güvenliği ve kontrolünü sağlamak amacıyla taşra teşkilatınca gerçekleştirilen faaliyetlerin kayıt edildiği web tabanlı bir yazılımdır. Gıda işletmelerinde yapılan resmi kontrol ve uygulanan cezai işlem bilgileri sonuçları ile 81 Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde yetkili personel tarafından sisteme anlık olarak girilmektedir. Bu verilerin, Bakanlığımızca GGBS üzerinden anlık olarak sorgulaması ve raporlaması yapılabilmektedir.

Hesaplamalar GGBS sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Yöntem: : Gıda işletmelerinin resmi kontrollerine ilişkin veriler Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden alınmakta ve sistem üzerinden alınan raporların kontrolü sağlandıktan sonra işlenmektedir.

Veri Güncelleme Sıklığı: Aylık